Over Saskia

Graag stel ik mij aan u voor. Ik ben mijn werkende leven begonnen als jurist. Zo werk ik overigens nog steeds: als zelfstandig interim-jurist, adviseur van bedrijven, enzovoorts. In 2001 kwam ik in aanraking met mediation. Ik ontdekte dat die manier van conflictbeslechting veel beter bij mij paste dan de algemeen gangbare juridische praktijk. Door mediation krijgen mensen de gelegenheid om onder begeleiding van een onafhankelijke mediator zelf de oplossing voor hun probleem te creëren. En over het algemeen kan men dat ook wel. Soms is alleen een steuntje in de rug nodig.

 

Als mediator heb ik me altijd verbaasd over het feit dat sommige mensen makkelijk met elkaar kunnen communiceren en anderen juist helemaal niet. Natuurlijk zitten ze bij me aan tafel omdat het communiceren niet naar wens gaat, maar soms … soms gaat het echt heel moeizaam. En waarom werken sommige mensen ‘op mijn zenuwen’? Waarom raak ik zo geïrriteerd als iemand maar blijft doordrammen? Of hoe komt het toch dat ik me onthand voel als iemand me niet meer aankijkt, eigenlijk afhaakt?

In 2006 tijdens het Mediation Congres van – toen nog – het NMI, kreeg ik voor een deel antwoord op deze vragen: het heeft te maken met de non-verbale signalen die ik uitzend en die ik kennelijk van anderen ontvang. Hé, dan doe ik dus zelf ook mee!

Dat was voor mij de reden om bij Ilgen Negotiation Support, de voorloper van het Instituut voor Non-verbale Strategie Analyse, mijn eerste stappen te zetten op het gebied van het zien en doorzien van non-verbale communicatie en daardoor trefzekerder te kunnen handelen. Dat was in 2007. In 2016 heb ik het gehele traject bij het Instituut voor Non-verbale Strategie Analyse (INSA) doorlopen en ben ik, met overigens meer dan uitstekende resultaten, gecertificeerd als Analist. Het paper dat ik voor die certificering heb geschreven gaat over non-verbale communicatie, de analyse daarvan en hoe dat behulpzaam kan zijn bij de aanpak van het Lichaamsgerichte Werk. En dat paper was weer de basis voor het boek dat ik samen met Annemieke Meurs heb geschreven.

Saskia Tegenbosch